Egy kis összefoglaló a csírákról.
Bab csíra
A babcsírának igen kimagasló az E-vitamin tartalma. Az E-vitamin pedig
antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben
felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. Fogyasztása csökkentheti a
magas koleszterint és a szívkoszorúér-megbetegedések előfordulását.
Megelőzheti a rák, szívinfarktus, és a magas vérnyomás kialakulását.
Borsó csíra
A babhoz hasonlóan szintén magas az E-vitamin tartalma. Ezen felül,
ásványi anyagok közül kiemelkedik a vastartalma. Fogyasztása
csökkentheti a magas koleszterint és a szívkoszorúér-megbetegedések
előfordulását. Megelőzheti a rák, szívinfarktus, és a magas vérnyomás
kialakulását. A vastartama csökkentheti a fáradtságot, enyhíti a
premenstruációs időszak fájdalmait, javíthatja az összpontosítást.
Brokkoli csíra
A csírák közül a brokkoli tartalmazza a legnagyobb mennyiségben
vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat. Ezek közül is kiemelkedik
az U-vitamin tartalma. Az U-vitamin (S-metil-metionin sulfonicum clorid)
gátolhatja és gyógyíthatja a gyomorfekélyt, csökkentheti a vérszérum
zsír- és koleszterinszintjét, lipotróp hatása pedig hasonló a
pangaminsavéhoz. Gyógyhatásai emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és
prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések esetén is
megmutatkoznak.
Búzacsíra
Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kálciumot, magnéziumot,
vasat, és antioxidánsokat. A keleti orvostudományok a szervezet egyik
legjobb erősítőjeként már sok éve használják a búzacsírát. A búzacsíra
nagyon jó méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat. A népi
orvoslás a búzacsíra fogyasztását, a petefészek működésének
serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes
eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítésként és magas
vérnyomásra ajánlja.
Hajdina csíra
Megtalálható benne E, C, B-komplex -vitaminok, és vas, kálium, foszfor
ásványi anyagok. Igen magas a fehérje tartalma, méregteleníti és erősíti
az immunrendszert. A riboflavin és a rutin az agyműködést segíti, magas
lecitin tartalma az érfalakon keletkezett lerakódásokat bontja.
Rendszeres fogyasztása vegetáriánusoknak ajánlott.
Lucerna csíra
A lucerna csírának magas a vitamin (C-, B-, B12-, D-, E- és K-vitamin)
és ásványi anyag ( vas, kálcium, foszfor, L-borostyánkősav és a
magnézium) tartalma. Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a
vért. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról,
szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és
érrendszeri betegségben szenvedoknek különösen ajánlott. A lucerna csíra
nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek megvédhetnek a DNS
hibáktól, ezáltal bizonyos fokig az öregedés folyamatát is gátolják.
Mustár csíra
A mustár csíra antibiotikus hatásáról ismert. Nagyon erős vírus- és
féregölő hatású. Elősegíti az influenza gyógyulását, és csökkenti a
lázat. Alkalmazható emésztési panaszokra, székrekedésre. Előfordul, hogy
kicsit ragadós a csíra, ez a ragadós anyag tartalmazza azt a
vegyületet, ami a szívkoszorúérre hat. Javítja a keringést, ízületi
panaszokat. Borogatásra is alkalmazható.
Napraforgó csíra
Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, B, D és E vitamint, valamint rezet,
cinket, vasat, foszfort, kálciumot, niacint és jódot. A napraforgómag
30%-a fehérje és A-vitamin. Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a
csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez,
szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez. Tisztító, méregtelenítő,
vízhajtó hatása van. Jótékony hatással van a cukorbetegségre.
Retekcsíra
Megtalálható benne A-, B1-, B6-vitaminok, és kálium, vas, foszfor,
folsav ásványi anyagok. A retekcsíra a mustárcsírához hasonlóan
természetes antibiotikum. Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő.
Tisztíthatja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan
gyógyíthatja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást,
szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát. Kis mennyiségben
étvágygerjesztő.
Rucola csíra
A rucola csíra hatása megegyezik a zsázsa csírájéval. Nagy mennyiségben
tartalmaz telítetlen zsírsavakat és E-vitamint. Javítja a látást és
táplálja a bőrt. Tartalmaz antihisztamint, amely megszüntetheti a
bőrkiütéseket. Serkenti a vérképzést, tisztítja a vért, magas a
vastartalma. Csillapítja lázat. Energetizálja a szívműködést. Enzimjei a
máj működését segítik. Nagyon erős, kesernyés ízű.
Szójabab csíra
A szójabab a borsóhoz és a babhoz hasonlóan magas E-vitamin és vas
tartalommal rendelkezik. Fogyasztása csökkentheti a magas koleszterint
és a szívkoszorúér-megbetegedések előfordulását. Megelőzheti a rák,
szívinfarktus, és a magas vérnyomás kialakulását. A vastartama
csökkentheti a fáradtságot, enyhíti a premenstruációs időszak
fájdalmait, javíthatja az összpontosítást.
Vöröshagyma csíra
Vitaminok és ásványi anyagok mellett nagy mértékben tartalmaz klorofilt.
Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr
regenerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az
immunrendszer működését. Természetes antibiotikum, kitisztítja a
véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Vírusölő, gombaölő,
élősdi ölő, mikrobaölő és izzasztó hatású.
Vöröshere csíra
Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális
funkciójához elengedhetetlen. Lálcium- és L-borostyánkősav tartalma
majdnem olyan magas, mint a lucerna csíráé. Erősít, táplál, tisztítja a
vért. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot. Jótékony hatású lehet az
epe, máj és cukorbetegeknek részére.
Vöröskáposzta csíra
A vöröskáposzta csírában sok a kálcium és U-vitamin található. Az
U-vitamin (S-metil-metionin sulfonicum clorid) gátolhatja és
gyógyíthatja a gyomorfekélyt, csökkentheti a vérszérum zsír- és
koleszterinszintjét, lipotróp hatása pedig hasonló a pangaminsavéhoz.
Táplálja a bőrt és javítja a látást. Kálcium tartalma fontos a
csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez,
szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez.
Kommentáld!