Lélek: Jon Barron: A gyilkos kalcium?

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Jon Barron:
A gyilkos kalcium?

*A kalciumról most jelent meg egy új vizsgálat, ami a feje tetejére
állította az eddig ismert álláspontot. Mivel a kalcium az egyik
legnépszerűbb táplálék kiegészítő - a narancslétől a margarinig sok
élelmiszerhez adják hozzá - biztonságosságának megkérdőjelezése nyilván
erősen felborzolja a kedélyeket. *

*A kalcium mítosz: *Bár súlyos kalcium mániában, szenvedő társadalomban
élünk, jómagam sosem voltam híve a kalcium pótlásának. Nagyon sok orvos és
egészségügyi tanácsadó ajánlja a szedését, de az igazság az, hogy az emberek
döntő többsége bőven elég, sőt, túl sok kalciumot fogyaszt el a táplálékkal.
Egy átlag amerikai 300 kg tejterméket eszik-iszik meg egy év alatt. Ez
naponta majdnem egy kilót jelent. A csontritkulás gyakorisága mégis
rendkívül magas. Évekkel ezelőtt a Yale Egyetem kutatói kielemeztek 16
különböző országban megjelent 34 vizsgálatot, és azt találták, hogy a
csontritkulás azokban az országokban a leggyakoribb, ahol a legtöbb
tejterméket esznek az emberek (többek között az USA, Svédország, és
Finnország). A vizsgálat kimutatta, hogy az afrikai-amerikaiak körében pl.,
akik naponta több mint 1000 mg kalciumot fogyasztanak, kilencszer gyakoribb
a combnyaktörés, mint a dél-afrikai feketéknél, akik kb. napi 196 mg-ot
fogyasztanak. Az országokat összehasonlítva kiderül, hogy a legtöbb
kalciumot fogyasztó embereknek van, a leggyengébb csontozata és a
legmagasabb csontritkulás rátája. Érdekes adat, hogy a világméretű kalcium
mánia viszonylag új keletű jelenség. Valójában az 1950-es években kezdődött,
az amerikai tejipar nyomására. Azelőtt az emberek elég kevés kalciumot
fogyasztottak, és nagyon kevés csontritkulás problémájuk volt. Viszont
ötször annyi magnéziumot ettek, mint a mai ember. Ezzel el is érkeztünk a
csontritkulás megoldásának kulcsához: a csontok egészsége sokkal inkább függ
a bevitt magnézium, boron, K vitamin, és D vitamin mennyiségétől, mint a
kalciumtól. Sőt, a túlzott kalciumfogyasztás károsítja a csontokat és az
általános egészségi állapotot is. És most tekintsük át azt a vizsgálatot,
ami ezeket a kételyeket felhozta.

*A vizsgálat: *Két évvel ezelőtt Dr. Ian Reid vezetette azt a vizsgálatot,
amelyben a csontritkulásra kalciumot szedő egészséges, idős nők körében
váratlanul enyhén megemelkedett a szívinfarktusok száma. Ez meglepő fordulat
volt, és Dr. Reid ezt nyilatkozta: "A mi hipotézisünk a vizsgálat kezdetén
az volt, hogy a kalcium szívvédő hatású". Dr. Reidet és kollégáit
nyugtalanította ez a váratlan jelenség, ezért elvégeztek egy meta-analízist
11 különböző klinikai vizsgálat adataiból, összesen 12 000 résztvevővel,
akik napi 500 milligramm kalciumot szedtek D vitamin nélkül. A konklúzió az
volt, hogy a kalciumpótlás 20-30%al megnövekedett szívinfarktus rizikót
hordoz.
Dr. Reid a problémát sokkal inkább a kalcium táplálék kiegészítőként való
szedésében látja, mint ételekben, való elfogyasztásában, mert így túl
gyorsan növekszik meg a vérben a kalcium szint.

*Az én álláspontom a kalciumról: *Mint már említettem, nem vagyok híve a
kalciumpótlásnak, akár tabletták, akár sok tejtermék fogyasztása formájában.
Ugyan fontos tápanyag, mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket a csontok,
illetve a szív egészsége szempontjából. Számos vizsgálati eredmény
bizonyítja, hogy az emelt kalcium bevitel szívbetegséghez, ízületi
problémákhoz, és erős pre-menstruációs szindrómához vezet. De hát mi folyik
itt?
Az 1950-es évek óta a hivatalos napi ajánlott kalcium bevitel minimum
1000mg. Addig az emberiség elég jól élt és fejlődött napi kevesebb, mint 200
mg kalciumon, és jóval kevesebb csontprobléma volt, mint manapság. Az
igazság az, hogy az őskori leletekben talált csontok sűrűsége és erőssége
nagyon magas.

*A csontritkulás: *A kutatások azt mutatják, hogy a kalcium szedés és a
nagymértékű tejfogyasztás valójában hozzájárulnak a csontritkulás
kialakulásához. Ennek ellenére az orvosok nemcsak azt tanácsolják, hogy
folytassuk ezt a rossz gyakorlatot, még azt is mondják, hogy azért nem
működik, mert még mindig nem fogyasztunk elég kalciumot. Az igazság az, hogy
a legtöbb tejterméket fogyasztó országokban a combnyaktörés előfordulása,
ami jól jelzi a csontritkulás mértékét, 50-szer magasabb, mint pl. Új
Guineában és Dél-Afrikában, ahol egészen kevés tejterméket fogyasztanak.

*A lágyrészek elmeszesedése: *Meszesedés akkor következik be, amikor a
kalcium foszfáthoz kötődik. Ebből lesznek az erős csontok és fogak. De
amikor a meszesedés a lágyrészekben következik be, óriási problémákat okoz.
Ez a szervek keményedéséhez vezethet, pl. a szívben és az artériákban, a
vesében, az agyban, a bőrön, az ízületekben, a mellben, a hasnyálmirigyben,
a prosztatában, vagy a petefészkekben. Ez a meszesedés elsősorban a
lerakódások folyamatos növekedése miatt alakul ki. Az artériákban lerakódott
plakkok, a vesekövek, és megkeményedett petefészkek egyik legfőbb komponense
a kalcium. A növekvő meszesedés kiválthat gyulladást, autó-immun reakciót,
fertőzést, és egy szerv teljes elhalását is előidézheti. Az Észak-Amerikában
bekövetkező halálozások 50%-ért az elmeszesedett és megkeményedett artériák
és szívbillentyűk felelősek.

*Nézzük meg, hogy miket kéne inkább pótolnunk?*

*A magnézium jobb természetes alternatíva: *Kalcium nélkül nincs élet, de
megfelelő mennyiségű magnézium nélkül, ami kiegyensúlyozza a kalciumot, a
meszesedés áldozatai leszünk. A magnézium több enzimatikus reakciót aktivál
a szervezetben, mint bármelyik másik ásványi anyag. (Kb. 400-at, legalábbis
ennyiről tudunk). A túl kevés magnézium több száz féle módon hat negatívan,
és ami még nehezíti a helyzetet, hogy a magnéziumot sokkal nehezebben szívja
fel a szervezetünk, mint a kalciumot. A sztenderd ajánlás szerint 2:1
arányban kell bevinnünk a kalciumot és a magnéziumot. De a magnézium
felszívódási nehézsége miatt ez az arány a valóságban inkább 6:1, sőt, 8:1.
A tejtermékekben 10:1 a kalcium/magnézium aránya. Ez az elképzelhető
legrosszabb arány. Az egyensúly helyreállítása érdekében éppen fordítva,
minimum 2:1 arányban kéne magnéziumot fogyasztanunk a kalcium rovására.
Tehát nem kalciumot kéne szedni, hanem magnéziumot. Minél több tejterméket
fogyaszt valaki, annál több magnéziumot kéne szednie, hogy az egyensúlyt
helyreállítsa.

*D vitamin: *A szervezet D vitamin nélkül nem tudja felszívni a kalciumot,
mert nem termelődik elegendő calcitriol hormon (vagyis "aktív D vitamin").
Sajnos a legtöbb felnőtt ember, és a gyermekek legalább 40%-a D vitamin,
hiányban szenved.

*K vitamin: *A K vitamin szabályozza a kalcium lerakódását a szervezetben,
egy Gla nevű aminosavat aktivál. A legismertebb ilyen fehérje az
oszteo-kalcin. A K vitamin segít az oszteo-kalcinnak megtartani a kalciumot,
vagyis szabályozni, hogy a csontokba és a fogakba kerüljön, távol az
artériáktól és egyéb lágyrészektől. (Kétféle K vitamin van, a K1 és a K2. A
K2 sokkal jobb felszívódású és tovább marad biológiailag aktív.)

*Bór*: A bór segíti az ízületek felépítését és védelmét, valamint a fogak és
csontok épségének megőrzésében is szerepe van. Szabályozza a kalcium,
magnézium, és foszfor anyagcserét, elsősorban a D vitamin és ösztrogén
aktiválása által. Menopauza után lévő nőknél napi 3 mg boron szedése
lecsökkentette a vizeleten keresztüli kalcium veszteséget és megnövelte az
ösztrogén szintet.

*Az esszenciális zsírsavak: *Néhány vizsgálat kimutatta, hogy az EPA
(omega-3 fajta) és a GLA (gamma linoleic acid) segíthet a szervezetben
megnövelni a kalcium szintet és ezáltal javítani a csonterősséget. Egy 65 év
fölötti nőkön végzett vizsgálat eredménye az volt, hogy 3 év alatt kevesebb
csontsűrűséget veszítettek azok a nők, akik szedték ezeket az esszenciális
zsírsavakat. Pl. a ligetszépe olaj megfelelő napi dózisa 1500- 6000 mg.
A kalcium felszívódását és csontokba beépülését az intenzív mozgás is
nagymértékben javítja.

*A pH*: Ami a tejtermékeket illeti, amellett, hogy a kalcium/magnézium
aránya 10:1 bennük, valójában több kalcium kell ahhoz, hogy a tej, savasító
hatását semlegesítse, mint amennyi összesen van benne. Ezért van annyi
csontritkulás a sok tejterméket fogyasztó országokban. Félreértések
elkerülése végett: nem állítom, hogy a tejtermékek a legnagyobb bűnösök az
étrendünkben. A többi rendkívül savasító élelmiszer is felelős, leginkább a
magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok. Csak azért emeltem ki a
tejtermékeket, mert a köztudatban annyira összefonódtak az erős csontokkal.
Valójában pont az ellenkezője igaz. Ha étrendünkből kivonjuk a finomított
szénhidrátokat, a liszteket és cukrot, az elfogyasztott zöld leveles
zöldségekből és olajos magvakból bevitt kalcium sokkal hatékonyabban fog
felszívódni. A lényeg az, hogy nem kéne annyira meglepődnünk a legújabb
vizsgálati eredményen a kalcium szedés potenciális kardiovaszkuláris
kockázatairól. Ha Henry C. Sherman, aki az 1950-es években óriási anyagi
támogatást kapott a tejipartól nem létezett volna, és nem emelte volna fel a
napi ajánlott kalcium bevitelt 500mg-ról 800mg-ra, akkor most nem kellene
beszélnünk erről a témáról. De a javasolt napi bevitel felnőtt nőknek sajnos
tovább kúszott felfelé, 1000mg-ra, aztán 1200-1500mg-ra. És a közelmúltban
néhány nőgyógyász már napi 2000 mg-ot javasol.
Ez a rövid összefoglaló remélhetőleg segít abban, hogy eligazodjunk a
táplálék kiegészítők között és valóban erős csontokat, építsünk.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu