Lélek: A jótékony zeller

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

 

A zeller a népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, mely számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.


Zellertörténet  

 

Termesztését az egyiptomiak és a görögök kezdték. A görögöknél nagy tisztelete volt a zellernek. Az atlétikai versenyek győzteseit virágcsokor helyett néhány zellerlevéllel jutalmazták. Hazánkba, a hajdani Pannóniába először római telepesek hozták magukkal a zellergumót, s kezdték el termesztését.

 

Zeller jótékony hatása


A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító. Tele van szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A zeller egyensúlyba hozza a vér sav- lúg tartalmát. Megtalálható benne: nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C-vitaminok és nyomelemek. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.

Afrodiziákumként is alkalmazzák, C-vitamin és ásványianyag-tartalma miatt felébreszti a kókadt férfiakat. Emellett összetevőként szerepet játszik a kozmetikaiparban (szappanban, krémben, parfümben) és az élelmiszeripari termékek (alkoholos és alkoholmentes italok, cukorkák, egyéb édességek) ízesítésében.

 

Zeller fogyasztása


Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb, ugyanakkor elkészíthetjük önálló fogásként, vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Magjából és leveléből tea is készíthető, mely alkalmas vizelethajtónak.


Zeller krémleves
Hozzávalók: 1 db jó nagy fej zeller, 1 fej vöröshagyma, vaj (vagy margarin) 3 dl tejszín 1 tojás sárgája 2 evőkanál liszt, só.


Elkészítés: A megtisztított és megmosott zellert vágjuk fel szeletekre. Egy edényben kb. egy liter vizet tegyünk fel forrni, egy kis sóval és egy fej megtisztított egész vöröshagymával. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (vagy margarint), tegyük rá a zellert, pár percig kevergetve pirítsuk meg kicsit, majd öntsük bele a forrásban lévő vízbe.

Addig főzzük közepes lángon (nem kell lobognia), amíg teljesen puha nem lesz a zeller. A víz mennyiségére vigyázzunk, amennyi elforrt belőle mindig pótoljuk. A hagymát szedjük ki belőle, a zellert a levével együtt passzírozzuk át (turmixolni is lehet). Tegyük vissza a tűzhelyre, kis lánggal alatta. A lisztből és a tejszín feléből kevés hidegvízzel készítsünk habarást, és ezzel sűrítsük be az átpasszírozott levet. Jól forraljuk össze, és ízlés szerint ízesítsük be sóval.

A tejszín másik felét keverjük jól össze a tojás sárgájával, folyamatos kevergetés közben merjük hozzá a forró levesből egy merőkanálnyit, majd az egészet öntsük bele a levesbe, és jól keverjük össze, majd gyújtsuk alá, hogy egyet forrjon (közben folyamatosan kevergessük). Díszítésként pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.


Zellerpuding
Hozzávalók: 50 dkg tisztított, fiatal zellergumó, 6 dkg vaj, 2 dl tejszín, só, örült fehér bors, 3 tojás.

Elkészítés: A zellert vékony szeletekre vágva a vajon felforrósítjuk. Egy-két perc pirítás után felöntjük tejszínnel, és a fedő alatt puhára pároljuk. Ha a tejszín elpárolog, és még nem túl puha a zeller, kevés víz hozzáadásával tovább folytatjuk. Majd lehűtjük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, ismét rövid ideig turmixoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott csészékbe töltjük, tepsiben vízfürdőbe állítjuk, papírral letakarjuk, és 110 fokon egy órán át gőzöljük.


Töltött zellergumó
Hozzávalók: 4 db zeller (kb. 50 dkg), 1 db zsemle, 2 dl tej, 20 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt fehér bors, 2 dl tejszín, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán.

Elkészítés: A zellert megmossuk, meghámozzuk, közepét az alsó, keményebb részénél kezdve kivájjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, finom szűrön áttörjük, és összegyúrjuk az ugyancsak áttört tehéntúróval, tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd a kivájt zellerbe töltjük. Kivajazott edénybe tesszük, és tejszínnel felöntve, fedő alatt kis lángon megpároljuk. Ha a pároló lé elfogyna, és a zeller még nem elég puha, kevés vízzel pótoljuk. Tálalás előtt tetejére reszelt sajtot szórunk, és hirtelen megpirítjuk.

 

(Forrás: vitaminsziget.com)

 

Címkék: daganat rák tumor

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Eipl Jánosné üzente 13 éve

Köszi a recepteket, nagyon szeretem a zellert....

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu