Lélek: Táplálkozási tanácsok daganatos betegeknek

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Rákosok és Leukémiások közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris megtudhatod miért alakul ki a rák, hogyan lehet eredményesen szembenézni vele, ill. mit kell tenni, hogy megelőzhesd. Hozzászólhatsz a tartalmakhoz, kérdezhetsz tőlem és a többiektől is

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 528 fő
  • Képek - 116 db
  • Videók - 74 db
  • Blogbejegyzések - 238 db
  • Fórumtémák - 21 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Rákosok és Leukémiások vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Táplálkozási tanácsok

 

A daganatos betegség étrendi kezelése

A daganatos betegségekhez gyakran társul előrehaladott táplálkozási zavar (cachexia), ami különféle módon nyilvánulhat meg pl. étvágytalanság, súlyvesztés, izomgyengeség, sorvadás.

 

A táplálkozási zavarok okai

A komoly problémát jelentő cachexia okai részben az alapbetegségben keresendők, hiszen a tumorsejtek ún. anorexiás faktort termelnek (pl. citokinek). A növekvő tumorszövet nyomhat más szerveket, idegsejteket, ami fájdalmat okozhat. A daganatos betegség tudata gyakran idéz elő depressziót, és általános a rossz közérzet.

A cachexia lehet a kezelések következménye is: nyálkahártya károsodás (súlyosabb esetben fekélyesedés), nyelvgyulladás, hányinger, hányás, hasmenés, ételundor (étel aversio) alakulhat ki, megváltozik az íz érzés, nyelési zavar léphet fel. Általában az emésztés és felszívódás hatásfoka is romlik.

 

A fehérje dús étrend szerepe

Az étrend legfontosabb célja a jó tápláltsági állapot elérése. Ezt minden hiedelemmel ellentétben fehérje gazdag étrenddel tudjuk biztosítani! Ha nem eszik elég fehérjét, akkor a saját fehérjéit kezdi bontani, de nem a daganat fehérjéit, hanem az izmokban, vérben lévőket.

Ennek következtében legyengül a védekezőképessége (immunrendszere), csökken a vérszállító fehérjéinek mennyisége, romlik az emésztés (fehérje alapú enzimek hiánya), tápanyagok hasznosulása, erőtlenség és erőteljes sorvadas, testtömeg vesztés lép fel. Mindezek gátolják, hogy a kezeléssel járó megterhelést elviselje.

Lehet rá példa, hogy káros a fehérje bő táplálás, ha a vesefunkciók rosszak (szérum-kreatinin magasabb 135 mikromol/l, illetve van a vizeletben fehérje). Májkómához közeli állapotban is csökkenteni kell a fehérjebevitelt, húsok helyett tejet, tejtermékeket, zöldségféléket fogyasszon.

 

Szénhidrátok

A tumort közvetlenül tápláló anyagokat kiiktatjuk. Mivel 1g tumor naponta 1,5 g szénhidrátot fogyaszt, ez azt jelenti, hogy kerülni kell a magas cukor tartalmú ételeket, italokat. Az összetett szénhidrátot, keményítőt tartalmazó termékeket nem kell korlátozni (lisztes termékek, zöldségfélék, rizs). Ha különösebb panasza nincs, fogyasszon bőségesen gyümölcsöt, rostban gazdag főzelékféléket, salátákat, gabona eredetű élelmiszereket.

 

Praktikus tanácsok

 

 Az étrend tartalmazzon karotinban gazdag színes főzelékeket és gyümölcsöket. A kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol, védő hatású vegyületeket tartalmaz, ezért előnyösek (ha nincs olyan emésztőrendszeri elváltozás, ami miatt nem ajánlott).

 

 A zsiradékfogyasztást csökkentsük, főleg az állati eredetűeket és a bő zsírban sült, esetleg leégett, füstölt, pácolt, túl sós ételeket.

 

 Tartózkodjék a túl forró, túl hideg, csípős fűszerezésű ételektől, a szénsavas és alkoholos italoktól.

 

 

Ha lehet, ne dohányozzon.

 

 Tartózkodjék gyakran friss levegőn

 

Néhány jó tanács, konkrét panasz esetén:

 

 Ha étvágytalan, akkor gyakori étkezések javasoltak, egyszerre kis mennyiségeket fogyasszon, ételeket dúsíthatjuk tejporral, tejföllel, tejszínnel, reszelt sajttal, krémsajttal, margarinnal, kevés étolajjal, tojással (de fontos, hogy ne nyersen adjuk hozzá: vagy nyersen tesszük az ételbe és együtt főzzük készre, vagy főtt kemény tojást reszelünk bele).

 

 Ha csökken az íz érzés, esetleg íz tévesztés van, akkor fokozottabb ízesítésre, erőteljesebb fűszerezésre van szükség, de kerülje a csípős fűszereket, friss vagy szárított fűszernövényekkel ízesítsen. Húsfogyasztást mérsékelni kell.

 

 Ha hányinger, hányás lép fel, akkor hideg ételeket, italokat fogyasszon, egyszerre keveset, inkább gyakran egyen.

 

 Ha puffadás, hasmenés, hasi görcsök jelentkeznek, akkor se túl hideget, se túl meleget ne fogyasszon, kerülje a tejet, előnyösek a száraz ételek, pektinben gazdagok ( reszelt alma, reszelt sárgarépa, birsalma kompot, zabpehely áztatva, főzve). A pektin vízben oldódó rost, nem sérti a nyálkahártyát, hasmenéskor és székrekedéskor is fontos adni. Mivel duzzad, vizet vesz fel, innia is fontos, tiszta vizet, teát, turmixot, szűrt gyümölcsleveket).

 

 Általában romlik az emésztés és felszívódás hatásfoka, ilyenkor ajánlható a pépes étrend, bár a betegek nagy része elutasítja. Kedvező hatásúak a darált hússal készülő rakott, töltött ételek, felfújtak, húspudingok, turmixolt (puffasztó zöldségek esetén passzírozott) főzelékek.

 

Táplálék kiegészítők, tápszerek

Törekedjünk arra, hogy a megfelelő tápanyag bevitelt az étrend fedezze, ha ez nem lehetséges (további fogyás következik be), különböző készítményekhez kell fordulnunk.

Vitaminok és ásványi anyagok pótlására olyan készítményt válasszunk, ami a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat az élettani szükséglettel kb. megegyező arányban tartalmazza.

Ha a megfelelő mennyiségű táplálékot nagy odafigyeléssel sem sikerül bevinni. Akkor meg kell próbálni iható teljes értékű tápszert beiktatni. Ezek különféle ízesítéssel kaphatók.

Ha ennek ellenére tovább csökken a testsúly, akkor parenterális táplálásra is szükség lehet.

 

[Forrás: Diéta Mindenkinek]

Címkék: daganat fehérje mit együnk rák szénhidrát tumor táplálkozás vitamin zsír

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Berkes Judit - Napsugár üzente 13 éve

Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a cikkben leírtakkal nem mindenhol értek egyet.

Ajánlott ételek:
Gabonafélék: rozsból, tönkölybúzából és teljeskiőrlésű búzalisztből készült pékáru, tésztaféle (de csak az ajánlott napi szénhidrátmennyiségen belül, pl. napi összesen 2-3 szelet kenyér)

Húsok: tengeri hal, csirke, vad, borjú, marha

Termesztett gombák

Gyümölcsök: alma, kivi, grapefruit, bogyós gyümölcsök

Zöldségek: nagyon jó a zeller, brokkoli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, uborka, savanyúkáposzta

Tejtermékek: kefír, joghurt, sajtok (kevésbé zsíros fajták), túró

Magvak: mandula, lenmag, tökmag

Zsiradékok: vaj, olívaolaj, repceolaj, tökmagolaj

Nem javasolt:

Gabonafélék: búzalisztből készült összes termék, tésztaféle

Húsok: disznó, kacsa, liba, bolti pulyka (tele van antibiotikummal)

erdei gombák

Gyümölcsök: banán, datolya

Zöldségek: kelkáposzta, fejes saláta (a toxikus anyagok halmozása miatt) és minden, ami tapasztalat szerint puffaszt (lencse, száraz bab, sárgaborsó és minden hüvelyes ide tartozik)

Tejtermékek: nagyon zsíros- és penészes sajtok, tej

Magvak: földimogyoró

Zsiradékok: margarin, disznózsír

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

hálásan köszönöm

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu